Biografie

Foto van Chris van de Vooren

 

“Het najagen van mijn droom heeft me de hele wereld over gebracht”

In 1968 begon Chris van de Vooren zijn carrière in de fotografie als leerling bij een reportagefotograaf. Al snel voelde hij zich aangetrokken tot de muziek. In 1970 kreeg hij van een vriend de kans om bij de presentatie van de Jackson 5 in Amsterdam aanwezig te zijn. Hij maakte zijn eerste foto’s van de beroemde band en dat was het begin van een langdurige relatie, want door de jaren heen kruisten alle Jacksons regelmatig zijn pad.

In 1973 registreerde hij zich onder de naam ‘Chris van de Vooren fotografie’.

Platenmaatschappij EMI vroeg Chris om als proef een fotoshoot te doen in een park in Haarlem van Oscar Benton en Monica. Dit werden zijn eerste twee singlecovers, overigens onbetaald.

Het begin

In 1974 ontmoette hij Ron Heijmans, de PR-man van platenmaatschappij Negram. Hij vroeg Ron of hij voor eigen risico de artiesten van Negram mocht fotograferen. De eerste was de folkgroep Fungus die net hun hit hadden met “Kaap’ren Varen”. Aan de bar in zijn huis maakte hij een van de foto’s die later als persfoto werd gekocht.

In februari 1975 werd Chris door Cor Aaftink, A&R manager van Negram, gevraagd of hij een omslagfoto wilde maken voor het nieuwe album van de George Baker Selection met de daaropvolgende wereldhit “Paloma Blanca”. Dit was zijn eerste opdracht. Vervolgens kwamen er veel Nederlandse sterren langs voor het maken van de cover- en/of publiciteitsfoto.

Na twee bezoeken aan Los Angeles besloot Chris met de hulp van vrienden die hij daar had gemaakt, om het in Californië te proberen. Dat werkte heel goed, maar de Amerikaanse regering besloot dat hij het brood uit de mond van hun eigen fotografen stootte en daarom kreeg hij geen werkvergunning.

In 1978 kwam Chris terug naar Nederland en pakte opnieuw de draad met de popbladen en platenmaatschappijen op en besloot een studio te openen in Amsterdam.

Verhuizen naar Almere

Inmiddels getrouwd met Maud en samen kregen zij dochter Rosely, waardoor hun leven rijker werd, zochten zij naar een schoner milieu om hun dochter te laten opgroeien. Die werd gevonden in Almere.

De studio verhuisde later mee en door het succes groeide het bedrijf snel. In de jaren 80 waren Chris en zijn team de meest gepubliceerde popfotograaf van Nederland, mede door de publicaties in het buitenland. Tot op de dag van vandaag hebben meer dan 600 albums, CD’s en singles wereldwijd een of meer van zijn foto’s op de hoes staan.

Jaren 90

In de jaren 90 breidden de activiteiten zich uit naar fotografie bij tv-producties en werd Chris geboekt door opdrachtgevers uit de mediawereld.

Uit de duizenden ontmoetingen die Chris heeft met (inter)nationale beroemdheden, is onlangs een selectie achtergrond verhalen verschenen in een hardcover boek, getiteld “Dichtbij de Sterren”.

Amusante en ontroerende anekdotes van de fotoshoots die hij gedaan heeft, o.a. met Michael Jackson, Phil Collins, Dennie Christian, Julio Iglesias, Justin Timberlake, The Bold & The Beautiful cast,  George Baker, Gerard Joling, Koos Alberts, André Hazes, Familie De Mol, Harry Slinger e.v.a.
Online verkrijgbaar bij Bol, Amazon, Bruna, Ako enz.

Golfen

Sinds de jaren 80 is Chris een fervent golfer. De golfbaan is voor hem een leuke ontmoetingsplek met veel zakenrelaties en Bekende Nederlanders. Een uitgelezen kans om te werken waarin plezier verweven is. Regelmatig wordt hij gevraagd om mee te werken aan het werven van beroemdheden voor charity golftoernooien.